Startujemy! Ciasto, wałek i do roboty. Otwieramy lodówkę i bierzemy co mamy. Smarujemy, ukłądamy i dadam! Gotowe I do pieca! Nawet kotek się oblizuje.

Sekret tkwi w tym, iż podnosząc kawałek do góry, jej czubek nie może opadać w dół. Dobrze przygotowana pizza będzie trochę sztywna. A w środku mięciutka. Na pewno nie może rozpadać się w ręku.

pizza pac man

Co potrzebujemy?

  • trochę wolnego miejsca i czasu
  • piec
  • dwie ręce

 

Składniki:

  • woda/mleko
  • drożdże (instant, bądź zwykłe)
  • męka pszenna/tortowe
  • pomidory (prawdziwe, przecier, sok pomidorowy, z puszki)
  • to co na wierzch
  • sól i zielska

Rozmiar pizzy. Ilość składników

 

Nr 1

  • 600g maki tortowej
  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 50g drożdży
  • jedna łyżeczka oleju
  • sól

Nr 2

  • 500g męki
  • 125ml mleka
  • 25g drożdży
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • jajko

Nr 3

Sposób na cienkie ciasto (po wyrobieniu od razu do pieca)

  • 250g mąki (pszennej/tortowej)
  • 25g drożdży
  • 125ml wody (letniej)
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju roślinnego

Nr 4

Miejsce na Twój pomysł :)

Wskazówki techniczne (fizyczno-chemiczne):

Nie wyjmiemy więcej niż włożyliśmy, więc łatwo policzyć ile składników użyć, żeby ciasto było odpowiedniej grubości.

Po co są drożdże? Drożdże to głodne grzyby, które lubią dużo jeść. Szczególnie przepadają za mąką i cukrem. Zajadają się nimi i dzielą i dzielą. Przy czym wydzielają CO2, więc to nim zawdzięczamy dziurki w cieście.

Jeśli jest ważne święto, a sklepy pozamykane drożdże możemy zastąpić proszkiem do pieczenia, . czyli wodorotlenkiem sodu. Efekt „taki sam”, ale jednak to nie to samo.

Mleko, czy woda? Mleko jest tłuste, a więc podnosi walory smakowe i zapachowe. Dodatkowo będzie bardziej zarumienione.

Jajko: żółtko nadaje kruchości, a białko chrupkości

 

A teraz do dzieła!

  1. Rozdrabniamy drożdże i mieszamy z mlekiem/wodą ( najlepiej w szklance/kubku )
  2. Dodajemy dwie łyżki mąki + cukier + odrobina wody i mieszamy, aż się rozpuszczą
  3. Czekamy, aż urosną.
  4. Zawartość wlewamy do mąki.
  5. Dodajemy sól i  olej, a jeśli występuje to i jajko
  6. Zabieramy się do rozrabiania pewnymi i szybkimi ruchami
  7. Jak nie będzie nam się przyklejać do dłoni to gotowe
  8. Teraz odkładamy na bok i czekamy ( czas zależny od tego jaką chcemy uzyskać puszystość: 10min-60min)
  9. W tym czasie możemy przejść do następnego działu – Robimy sos :)

Sos pomidorowy na pizzę

 

Co potrzebujemy?

  • pomidory, całe bez skórki
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (łyżeczka = mała łyżeczka, łyżka = duża łyżka)
  • czosnek
  • oregano, bazylia tymianek i inne zioła

Sos pomidorowy do pizzy
 

Jak to zrobić?

  1. Pomidory kroimy w kostkę
  2. Bardzo drobno siekamy czosnek (nożem, nie żadnym wynalazkiem)
  3. Podsmażamy wrzucając wszystkie zioła
  4. Czekamy na gęsty sos

 

Podstawowym składnikiem jest ser

Zgodnie z Włoską tradycją na pizzę najlepsza Mozarella.

Zacznijmy od małego wyjaśniania:

Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.Ser mozarella

Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy.

 

Pamiętajmy, ze mozarella nie jest warunkiem koniecznym. Zachęcamy do eksperymentowania.

Ser rozprowadzany np. metoda „solniczki” (poprzez potrząsanie dłońmi), na koniec wybrane składniki, układane od brzegów pizzy do środka.

A co może być wybranymi składnikami? Wszystko :)

Szamot

Szamot – kamień do piekarnika.

Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Na rozgrzany szamot wkładamy pizzę  i wyłączamy piekarnik.

Czekamy 5-8 minut i pizza gotowa.

Tradycyjny piekarnik

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury ( 300 stopni jeśli się da).

Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą i pilnujemy, żeby się nie przypaliło

Pizza upieczona

Najpopularniejsze nazwy pizzy?

  1. Pizza Margherita
  2. Pizza Marinara
  3. Pizza al Prosciutto
  4. Pizza Prosciutto e Funghi
  5. L’Atomic

Wszystkie składniki do przyrządzenia znajdziesz w portfolio.

Zapraszamy do pieczenia :)

9 luty międzynarodowym dniem pizzy

To właśnie w tym dniu wszyscy świętują taki wspaniały wynalazek kulinarny jakim jest pizza.